Vad är ett PLUSBARN, en high need baby?

Jag märker att många googlar på just detta, så jag gör en separat bloggpost på ämnet. 

Dr William Sears har sammanställt de tolv mest framträdande karaktärsdragen hos en High Need Baby. Läs mer på www.drsears.com

De tolv karaktärsdragen är: 

1. INTENSIVA: Gör sina behov kända på ett väldigt högt, bestämt sätt. Är väldigt passionerade gällande vad de vill och inte vill, och om du inte är snabb att möta detta får du veta det tydligt. De gråter och skriker högljutt men å andra sidan är de också glada på ett högljutt sätt. 

2. HYPERAKTIVA: Konstant i rörelse, kan ha stela eller spända muskler och kan till och med motsätta sig att bli burna eller gosade med. De kan göra motstånd mot att bli omstoppade eller invirade i filtar och kan ha svårt att bli ammade på grund av sitt ivriga rörelsemönster. 

3. DRÄNERANDE: High Need Babies sliter på dig! De håller dig definitivt på alerten och kan lämna väldigt lite tid för dig att återhämta dig. Då de ofta sover dåligt finns det ingen återkommande eller förutsägbar tid för dig - föräldern - att ta igen dig. Det här kan vara otroligt uttröttande och frustrerande. 

4. ÄTER OFTA: High Need Babies kan vilja bli ammade eller flaskmatade oftare än andra barn. Du kan också vilja mata dem oftare som ett sätt att lugna ditt barn. 

5. KRÄVANDE: Det här barnet låter dig veta, väldigt högt, vad han behöver. Om du inte ger honom det på en gång är han snabb att vädra sitt missnöje. Han känner sina behov väldigt starkt och vet hur han ska få som han vill. 

6. VAKNAR OFTA: Sover bara i korta stötar och kan också ha svårt att somna. 

7. MISSNÖJDA: Oavsett vad du gör kan ditt barn fortfarande vara gnälligt, missnöjt, olyckligt även om du provat varje lugnande teknik du kan tänka på. 

8. OFÖRUTSÄGBARA: En dag somnar hon när du gungar henne, nästa dag gör hon inte det. Du kan lugna henne genom att ge henne mat en natt men nästa natt skriker hon när du försöker mata henne. Hon sover natten igenom ett par nätter och är sedan uppe 3 gånger, eller mer, några nätter. Du har svårighet att se mönster i barnets beteende då barnet ändrar sig hela tiden och inte följer ett givet schema. 

9. SUPERKÄNSLIGA: Extremt känsliga för sin omgivning och externt stimuli. De observerar konstant omgivningen och föredrar att vara hemma eller i en lugn och bekant miljö. De blir lätt uppskrämda och är väldigt känsliga för smärta eller obehag. 

10. KAN INTE SÄTTA NED BEBISEN: Dessa bebisar föredrar att vara i famnen och i konstant rörelse. De kan motsätta sig att sova ensamma eller att bli satta i en barnvagn eller babysitter. De föredrar mänsklig kontakt och rörelse. High Need Babies tenderar att uppföra sig väldigt väl när de är burna i famnen eller får sitta i en bärsele eller sjal. 

11. KAN INTE LUGNA SIG SJÄLV: Dessa barn behöver hjälp att somna. När andra barn fridfullt somnar i sina sängar, behöver dessa barn försiktigt bli lärda att slappna av och somna på egen hand. Detta kommer oftast lite senare under spädbarnsåret. 

12. KÄNSLIGHET FÖR SEPARATION: Vissa bebisar föredrar helt klart sina föräldrars sällskap. Det kan vara svårt att lämna dem med barnvakter eller till och med att någon annan håller dem. De är starkt sammansvetsade med sina föräldrar eftersom de vet att det är dessa personer som bäst svarar på deras behov.  

Sedan finns ytterligare två karaktärsdrag som en del High Need Babies har fått som en extra bonus:

13. SVÅRIGHETER ATT ROA SIG SJÄLVA: Många bebisar behöver föräldrarnas hjälp att hålla sig sysselsatta, speciellt innan de lärt sig sitta själva. Dock hör man från många föräldrar till High Need Babies att barnet fortsätter ha svårt att leka för sig själv till och med som större barn. Dessa barn kan ofta inte sitta nöjda på golvet och leka, inte ens med leksaker, utan vuxen medverkan. Dessa barn verkar behöva stimulering genom att interagera med andra mer än andra barn. 

14. ÄLSKAR ATT VARA RUNT FOLK, LJUD OCH AKTIVITET: Medan vissa High Need Babies klarar sig bäst i tysta, lugna miljöer hör jag från många, många föräldrar att deras barn faktiskt föredrar att vara i folksamlingar, omgivna av folk och aktivitet. De kan gråta och strula betydligt mer i hemmets lugna vrå. Aktivitet och surret från folksamlingar eller trafik verkar lugna dem och de kan till och med somna. Vänner och familj kanske inte tror på dina historier om gråt och strul för bebisarna verkar så nöjda och lättsamma i folksamlingar.

 

Läs gärna mer här!